Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD)

  •  
  •  
  •  
  • A-
  • A
  • A+
  •  
about us

GOOD RECEPTION TO GOVERNMENT’S SCHEME TO ENABLE INDIVIDUALS TO OWN TAXI LICENSES

Versi ramah pencetakSend by emailPDF version
Isnin, 21 Ogos 2017

KENYATAAN MEDIA

SKIM PEMILIKAN LESEN TEKSI INDIVIDU OLEH KERAJAAN DISAMBUT BAIK

Kuala Lumpur, 21 Ogos 2017: Inisiatif-inisiatif di bawah Program Transformasi Industri Teksi (TITP) untuk meningkatkan kebajikan pemandu teksi yang ingin meninggalkan sistem pajak terus menerima sambutan yang menggalakkan.

Seramai 600 pemandu teksi telah menerima lesen individu di bawah TITP sejak pemberian lesen kepada kumpulan pertama pada Mac 2017. Majlis hari ini meyaksikan 300 lagi pemandu menerima lesen teksi individu yang membolehkan mereka mengendalikan dan memandu teksi sebagai usahawan apabila mereka telah keluar daripada kontrak pajak di bawah syarikat teksi. Majlis penyerahan lesen individu ini turut dihadiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri.

Seramai 88 orang daripada penerima lesen individu pada hari ini juga telah menerima geran Kerajaan sebanyak RM5,000 bagi membantu mereka membeli kenderaan untuk digunakan sebagai teksi. Sebelum ini, 343 pemandu teksi telah menerima geran tersebut di bawah peruntukan Kerajaan sebanyak RM150 juta seperti mana yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri di dalam Bajet 2017.

Pilihan kenderaan yang dibenarkan adalah kereta baru atau yang terpakai (berusia kurang daripada 7 tahun) dan mesti mempunyai penarafan minimum sebanyak tiga bintang di bawah Program Penilaian Kereta Baru Asia Tenggara (ASEAN NCAP) dari Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) atau lain-lain penarafan yang setara. Model kenderaan terpilih yang layak di bawah ASEAN NCAP merangkumi jenama seperti Perodua, Proton, Toyota, VW, Honda, Ford, Daihatsu, Chevrolet, Isuzu, Nissan Mazda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru, Tata, Peugeot, Hyundai, Kia, dan GWM.

Sehingga kini, SPAD telah menerima lebih daripada 3,474 permohonan bagi lesen individu sejak Ogos 2016, manakala 1,722 permohonan telah diluluskan. Para pemohon telah disaring oleh SPAD bagi memastikan mereka mempunyai rekod memandu yang bersih tanpa denda atau saman yang masih aktif serta bebas daripada kesalahan jenayah yang serius.

“TITP bertujuan meningkatkan kebajikan pemandu teksi dengan mewujudkan persekitaran yang sihat dan lebih adil di dalam industri. Dengan cara membenarkan individu yang berwibawa dan bertanggungjawab beralih keluar daripada sistem pajak, SPAD berharap kita dapat melahirkan satu generasi usahawan teksi baharu yang akan meletakkan kepuasan pelanggan sebagai keutamaan. Sekali gus dengan itu, mereka akan dapat meningkatkan tahap keselamatan dan kebolehpercayaan terhadap perkhidmatan," kata YB Dato' Sri Nancy Shukri.

Pindaan kepada Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 yang telah diluluskan oleh Dewan Rakyat dan Dewan Negara baru-baru ini membenarkan SPAD untuk meneliti kontrak sewa beli (pajak) bagi memastikan ianya adil bagi kedua-dua pihak. Di antara langkah-langkah yang akan diambil bagi menyediakan kontrak yang lebih saksama adalah termasuk syarat wajib yang dikenakan ke atas syarikat teksi bagi memberikan cuti sakit dan hari tanpa sewa untuk pemeriksaan kenderaan di PUSPAKOM, serta penyediaan perlindungan insurans komprehensif (pihak pertama) bagi kenderaan.

|Muat Turun Fail|

Media